úterý 12. listopadu 2013

Meditace s mistrem, cesta do Indie

Iva Adamcová, z přednášky Bystřice pod Hostýnem, 19. 10. 2013

3:57:00 Otázka: Jsou podle tebe dobré meditace s mistrem? Je dobrá cesta do Indie?

Víte, všechny cesty vedou k jednomu cíli. To už víte. A vy vždycky máte v osudu nastaveno, k čemu vás to dovede. Ale věřte, že někdy méně znamená více. Jestliže si vyberete jednu cestu, běžte touhle cestou, ať je to bhaktijóga, ať je to karmajóga. Všechno ale máte v osudu navolené. Váš osud je jedna jediná cesta, kde Bůh si naplánoval přesně pozice s lidmi a situace, které máte prožít. A už tohleto přijmout je meditačním stavem. Ten pocit klidu je skutečně meditační stav. 

Takže vidíte, že meditace, které se vedou tímhle způsobem, že někam chodíte a vedete se někým, jsou teprve tehdy, kdy neumíte v tom běžném životě se zklidnit a přijmout ten život takovým, jakým je. Je to vlastně taková náhražka. Je to ale dobrá náhražka, samozřejmě, když už jí umíte využít.

Víte, spousta lidí poslední léta jezdí do Indie. Ale věřte mi, v té Indii je velice málo duchovnosti. Tam je takové utrpení, tak strašná bída, tak strašná špína, že vy vlastně … to, co tam potřebujete zjistit, je to, že tady doma řešíte úplný h...o. Taková žena, která tam pojede, protože její manžel furt nechce dělat to, co by si představovala, pořád je nespokojená, že támhle nevytře nebo támhle po sobě něco neuklidí, ta už pak neřeší jeho ponožky a nic, když uvidí tu mizérii toho života, kterou tam zažije. Ale zase, bez toho, že byste do té Indie jeli … tam zjistíte, v té Indii, že to bylo zbytečné tam jet, že jste tam tu duchovnost nenalezli, ale výtěžek z toho pochopíte vedle toho svého muže doma. 

Lidé si tam do té mizérie jdou pro pokoru přijetí svého vlastního života tady a teď. Ale museli tam jet, museli tam v tu chvilku jet, protože bez toho by to nepochopili. I kdybych vedle nich stála celou dobu a říkala jim: Přijmi ho, vždyť on je báječnej, dívej se na jeho klady, přehlížej jeho zápory … každý z vás je v něčem dobrý a v něčem pokulhává, ale proto si přišel pro to opravení. To přijetí člověka jako celku je skutečně krásnou věcí. Dívat se na něj z těch lepších fází. Buďte fakt jenom optimisti, a nemusíte nikam cestovat.

Zrovna ta Indie, když o ní mluvím, tak patří mezi tři místa na planetě, kde jsou opravdu ty nejdrsnější osudy, kam se rodíte v prvních životech. Tohle už máte za sebou. Vždycky si vzpomeňte na pana doktora Tomáše, který říkával, jak ten kupčík cestoval po celém světě, a zjistil, že poklad měl doma zakopaný pod hruškou nebo pod jabloní. To je ono. Vy si nosíte svého Boha v sobě, a nemusíte ho vláčet s sebou až do Indie, abyste tam pochopili, že vlastně máte nádherný život. Předtím byste si ho nevážili. Važte si ho už tady a teď.  

Žádné komentáře:

Okomentovat